Leaving the economic turmoil of Greece behind, Stergios Gogos initially set off to discover the world. By the tip of Africa he’d found much more than he’d bargained for.
RICE AND DIRT | OUR FIRST BOOK!
Follow Stergios and his PX200 Vespa scooter across deserts, mountains, tropical beaches, forests and savannas. Envisage breathing the air of the countries he visited; taste the food, share his concerns, fall repeatedly and get back up from the mud in the Congo, enjoy both solitude and the company of others. But above all, get to know the people that would change his life immeasurably; and meet one in particular. This is a story of physical, emotional and mechanical challenges, of selfevaluation and blossoming relationships.
Roaming the roads of Africa through the unpretentious writing style of Stergios and Alexandra, we are led to a place much deeper than any travelogue could take us. This book manages to steer clear of literary travel classifications and thrills with its liveliness, eloquence and welcome candour.
"Funny, perceptive, revealing and well written. Oh, all right then, it’s a very good book."
– Ted Simon author of Jupiter’s Travels
"A story that spells out the importance of packing a smile; highly recommended."
– Overland Magazine
"The lilting and uplifting text transports you into Africa’s heady blend of colour, challenge and corruption. Infused with mischievous wit and enlightening observation, Rice & Dirt might just make you want to point a Vespa towards sub-Sahara."
– Martin ‘Sticky’ Round, scooterlab.uk
Paperback: 320 pages
Publisher: Shuvvy Press Ltd (August 2018)
Language: English
Translated from the original Greek: Katerina Soumani
ISBN-10: 0956430570
ISBN-13: 978-0956430571
Dimensions: 13.5 x 21.5 x 1.5 cm
# Africa overland book
# Africa travel motorcycle book
# Africa trip motorcycle book
Ένα ταξιδιωτικό βιβλίο με όλα τα γράμματα κεφαλαία!
Δύο «παράξενοι» τύποι αποφασίζουν να ξεκινήσουν από τη Θεσσαλονίκη, με δύο Βέσπες 200 κυβικών (!) και να διανύσουν την δυτική Αφρική (!) με στόχο να φτάσουν κάποια στιγμή στο νοτιότερο άκρο της, το ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας. Κάπου στο Μαρόκο ο ένας «παράξενος» εγκαταλείπει, αλλά ο δεύτερος, ο πεισματάρης «παράξενος» συνεχίζει το ταξίδι του, παρέα με έναν πιτσιρικά Άγγλο, ο οποίος θέλει και αυτός να κατέβει την Αφρική με ένα παπί 90αρι (!!). Λόγω της απουσίας χρημάτων αλλά και από συνειδητή επιλογή προτιμούν τη φύση από τις μεγάλες πόλεις και κοιμούνται σε αντίσκηνα, όπου πολλές φορές ξυπνούν μαζί με διάφορα «ζωντανά» όπως πχ. αγελάδες, τις όποιες επιχειρούν να διώξουν. Αυτοί, όμως, είναι παιδιά της πόλης και οι αγελάδες δεν είναι αγελάδες αλλά ταύροι (!). Τελικά ο πεισματάρης «παράξενος» καταφέρνει να φτάσει στο ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας, αλλά δεν μπαίνει μέσα, γιατί θεωρεί ακριβό το αντίτιμο του εισιτηρίου (!).
Τις συναρπαστικότερες ιστορίες τις πλάθει η πραγματικότητα και ο πεισματάρης «παράξενος», κατά κόσμο Στέργιος Γκόγκος, γράφει ένα οδοιπορικό βιβλίο το «ρύζι και χώμα» εξιστορώντας το ταξίδι του. Ο Στέργιος δεν είναι συγγραφέας, αηδιασμένος είναι από την Ελληνική πραγματικότητα και συνάμα όσο πεισματάρης χρειάζεται για να τα παρατήσει όλα για να κυνηγήσει το όνειρο του.
Το ρύζι και χώμα είναι σαν παραμύθι. Σε παίρνει μαζί του, σε βάζει στη θέση του συνοδηγού και βήμα-βήμα ταξιδεύετε μαζί σε όλες τις χώρες που πέρασε ο πρωταγωνιστής. Το βιβλίο τα έχει όλα ,ταξίδι, περιπέτεια, φύση, χιούμορ, διαφθορά, έρωτα, πείνα, τάσεις φυγής και πάνω απ’ όλα είναι στάση ζωής. Είναι ο καλύτερος τρόπος για να γνωρίσεις την πολύπαθη αφρικανική ήπειρο αλλά και τον ίδιο το Στέργιο. Υπήρχαν στιγμές, την ώρα που διάβαζα το βιβλίο του Στέργιου, που αναρωτιόμουν, άλλες που θύμωνα και διαφωνούσα μαζί του, αλλά τις περισσότερες πραγματικά συνταξίδευα και ονειροπολούσα.
Το ρύζι και χώμα είναι ταξιδιωτικό βιβλίο με όλα τα γράμματα κεφαλαία και πραγματικά αξίζει κάθε διαφήμιση. Προσωπικά, ένα μήνα αφού το έχω διαβάσει το έχω ακόμα στο μυαλό μου και θεωρώ ότι με έχει επηρεάσει βαθιά. Δυστυχώς, δεν μπορείς να το προμηθευτείς από τα βιβλιοπωλεία, αλλά από τον ίδιο τον Στέργιο που σ’ το στέλνει ταχυδρομικά. Κατά τη γνώμη μου, όμως, η θέση του ανήκει στις προθήκες των βιβλιοπωλείων και μάλιστα στα πιο ψηλά ράφια.
Αξίζει κάθε λεπτό που θα του αφιερώσετε
Μια που μόλις το τελείωσα, αν και παρακολουθώ τα παιδιά online με τα καταπληκτικά βίντεο τους στο youtube, είπα να σας προτρέψω να το αγοράσετε. Είναι καλογραμμένο, ευκολοδιάβαστο και είναι σίγουρο οτι θα σας ταξιδέψει μακριά. Ο Στέργιος έχει σίγουρα ταλέντο στην επικοινωνία, που είναι ξεκάθαρο από τα βίντεο του, αλλά με την συμβολή της Αλεξάνδρας το βιβλίο αξίζει κάθε λεπτό που θα του αφιερώσετε.
Σπουδαία δουλειά!
Ένας φίλος μού δάνεισε το βιβλίο σας πριν περίπου ένα μήνα και μετά το πρώτο κεφάλαιο παρήγγειλα 3. Ένα για μένα και άλλα 2 για δώρα για φίλους που τους αρέσουν τα ταξίδια. Ευχαριστώ πολύ για τις υπέροχες εικόνες που μου χαρίζετε. Να είστε καλά και αν υπάρξει 2ο βιβλίο θα ήθελα να το μάθω. Μέσα από τα μάτια σας ταξιδεύω με έναν τρόπο που δεν θα τολμούσα ποτέ να τον επιχειρήσω. Σπουδαία δουλειά.
Απλά εξαιρετικό!
Στέργιο απλά εξαιρετικό….Σε ζηλεύω πραγματικά φιλε! Να είσαι γερός για καινούργιες περιπέτειες!!!
Ανυπομονώ να ταξιδέψω μαζί σας
Μόλις ήρθε στα χέρια μου το βιβλίο και ανυπομονώ να ταξιδέψω μαζί σας. Θεωρώ ο κάθε λάτρης τηs βέσπαs πρέπει να το έχει στην συλλογή του. Όσοι μπορούν αs το αγοράσουν για να στηρίξουμε την προσπάθεια που κάνουν τα παιδιά. Περιμένουμε και το επόμενο βιβλίο!
Need Help?
For other ways of buying the book or any questions, don't hesitate to contact us!




